Čtvrtek - 21 listopadu - 2024

Nejnovější

Milovníci ryb, ochutnejte baskickou tresku s omáčkou Pil Pil

Jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka je bezesporu treska s omáčkou Pil Pil. Všichni, kdo mají rádi ryby, si ji jistě oblíbí. Abyste si tohle výtečné jídlo připravili, budete potřebovat jen čtyři ingredience. Jde o kvalitní tresu, česnek, sušené chilli a olej. Jednoduchou technikou, která je zajímavá a populární, se vám podaří získat vynikající omáčku, která je podobná majonéze.

Ingredience

Postup

Tresku osušíme do papírové kuchyňské utěrky. Na keramické nebo kamenné pánvi (ne teflonové) rozehřejeme olivový olej na střední teplotu. Mezitím nakrájíme polovinu česneku, polovinu necháme v celku. Celé stroužky použijeme na ozdobu.

Do oleje dáme na pár minut celé stroužky česneku a chilli. Pak přidáme nasekaný česnek, čímž získá olivový olej výbornou chuť. Vše vaříme, dokud česnek nezezlátne. Pak papričky a česnek vyndáme z oleje a položíme na papírovou utěrku, aby došlo k odsátí přebytečného tuku.

Nyní na ochuceném oleji osmažíme tresku. Necháme ji v oleji osmahnout z každé strany 2 – 3 minuty. Doba se může lišit v závislosti na velikosti tresky. Jakmile je ryba ve stavu, který nám vyhovuje, odstraníme ji z pánve a vypneme sporák. V oleji se po odstranění ryby nachází trocha želatiny, proto nám pomůže připravit omáčku. Olej ale musí trochu vychladnout.

Jakmile olej ochladne na teplotu mezi 40 – 60 °C, můžeme začít připravovat omáčku. Abychom získali emulzi z oleje a rybí želatiny, obsah pánve energicky asi 5 minut šleháme metličkou. Dosolíme a podáváme s chilli papričkou a celým česnekem.

Pokud by se nepodařilo připravit hustou emulzi, někteří španělští kuchaři používají k získání správné konzistence triky: Slijeme omáčku z pánve a tyčovým mixerem omáčku vyšleháme. Druhou možností je zahuštění kukuřičným škrobem a tyčovým mixérem omáčku vyšleháme. Pozor, šleháme moc dlouho, jinak moc zhoustne, pak smíchání se zbytkem omáčky v pánvi. Třetím možností je přidání do omáčky 1 – 2 lžíce plnotučného mléka, přičemž vše na pánvi chvíli mícháme do zhoustnutí.

Mnoho ingrediencí najdete na eDelikatesy.cz.

KOMENTOVAT ČLÁNEK

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

spot_imgspot_img

Už jste četli ?

spot_img