Jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka je bezesporu treska s omáčkou Pil Pil. Všichni, kdo mají rádi ryby, si ji jistě oblíbí. Abyste si tohle výtečné jídlo připravili, budete potřebovat jen čtyři ingredience. Jde o kvalitní tresu, česnek, sušené chilli a olej. Jednoduchou technikou, která je zajímavá a populární, se vám podaří získat vynikající omáčku, která je podobná majonéze.
Ingredience
- 4 filety tresky s kůží
- 6 – 8 stroužků česneku
- 3 chilli papričky
- 250 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl dle chuti
Postup
Tresku osušíme do papírové kuchyňské utěrky. Na keramické nebo kamenné pánvi (ne teflonové) rozehřejeme olivový olej na střední teplotu. Mezitím nakrájíme polovinu česneku, polovinu necháme v celku. Celé stroužky použijeme na ozdobu.
Do oleje dáme na pár minut celé stroužky česneku a chilli. Pak přidáme nasekaný česnek, čímž získá olivový olej výbornou chuť. Vše vaříme, dokud česnek nezezlátne. Pak papričky a česnek vyndáme z oleje a položíme na papírovou utěrku, aby došlo k odsátí přebytečného tuku.
Nyní na ochuceném oleji osmažíme tresku. Necháme ji v oleji osmahnout z každé strany 2 – 3 minuty. Doba se může lišit v závislosti na velikosti tresky. Jakmile je ryba ve stavu, který nám vyhovuje, odstraníme ji z pánve a vypneme sporák. V oleji se po odstranění ryby nachází trocha želatiny, proto nám pomůže připravit omáčku. Olej ale musí trochu vychladnout.
Jakmile olej ochladne na teplotu mezi 40 – 60 °C, můžeme začít připravovat omáčku. Abychom získali emulzi z oleje a rybí želatiny, obsah pánve energicky asi 5 minut šleháme metličkou. Dosolíme a podáváme s chilli papričkou a celým česnekem.
Pokud by se nepodařilo připravit hustou emulzi, někteří španělští kuchaři používají k získání správné konzistence triky: Slijeme omáčku z pánve a tyčovým mixerem omáčku vyšleháme. Druhou možností je zahuštění kukuřičným škrobem a tyčovým mixérem omáčku vyšleháme. Pozor, šleháme moc dlouho, jinak moc zhoustne, pak smíchání se zbytkem omáčky v pánvi. Třetím možností je přidání do omáčky 1 – 2 lžíce plnotučného mléka, přičemž vše na pánvi chvíli mícháme do zhoustnutí.
Mnoho ingrediencí najdete na eDelikatesy.cz.