Lidská imunita je komplexní a v mnohém neprobádaný systém, do kterého jsme ještě zcela nepronikli. Její činnost neřídí jeden orgán, ale je to naopak spolupráce hned několika různě rozmístěných center v organismu. Jedním z těch nejdůležitějších center pro pevnou imunitu jsou právě střeva. Jaký je význam střev pro naši obranyschopnost a jaký jídelníček si sestavit pro zdravá střeva?
Význam střev pro naši imunitu spočívá především v koloniích bilionů střevních bakterií, kterým se souhrnně říká střevní mikroflóra. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je kostní dřeň či slezina, a zásadně se podílejí na formování naší imunity hned po narození. Mnohé studie za posledních několik let prokázaly souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, autoimunitními a endokrinními poruchami, kožními problémy a dokonce i rakovinou. Trápí vás únava, zažívací obtíže, kožní vyrážky, bolesti, omezení pohybu či výkyvy nálad? Pak zpozorněte. Už starověcí lékaři věděli, že nemoci začínají ve střevech a že léčba musí začínat právě tam.
Střeva jsou naším druhým mozkem
Moderní věda myšlenky starověkých lékařů rozvinula. Nejjednodušším způsobem, jak problémům předejít, je přizpůsobit stravu. Zdravá střevní sliznice totiž nepropouští toxické látky a patogeny, a tak rozvoji těchto nemocí brání. Ve zdravém střevě se také tvoří důležité neurotransmitery, například známý hormon štěstí serotonin. Propojení střevní mikroflóry a našeho imunitního systému je velmi komplexní záležitost, které mnohdy ani odborníci nerozumí dokonale. Jako laici si z toho můžeme odnést především to, že o střevní mikroflóru je potřeba svědomitě pečovat. Základem je samozřejmě strava bohatá na vlákninu a probiotika, která dobré střevní bakterie vyživují, napomáhají jejich množení a pomáhají udržovat onu křehnou rovnováhu.
V nakladatelství Eminent vyšla kniha Kuchařka pro zdravé střevo, která vysvětluje, jak je možné pomocí zdravé střevní mikroflóry stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin a předcházet nemocem, jako jsou alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence a rakovina. Zmíněná onemocnění mají svůj počátek v propustném střevu a také v nerovnováze ve složení střevní flóry.
Publikace Kuchařka pro zdravé střevo od Davida Freje a Kateřiny Weinerové obsahuje recepty na snídaně, svačiny, polévky i hlavní jídla, zajímavou část tvoří saláty a dezerty. Ukazuje, jak připravit jídla různými způsoby zpracování, které v nich aktivují zdraví prospěšné látky. Hlavní část knihy je věnována probiotikům, prospěšným bakteriím v našich střevech, a jejich zdrojům, kvašeným mléčným a sójovým výrobkům, mořským řasám, zelenině a nápojům. V oddílu věnovaném prebiotikům, jež stimulují růst těchto bakterií, najdete recepty na zpracování luštěnin, obilovin, semínek, zeleniny a ovoce.