Pátek - 18 října - 2024

Nejnovější

Budoucnost bydlení je v nájmech, růst cen nemovitostí nikdo nezastaví

Podle odborníků se musíme smířit s tím, že možnost vlastního bydlení se bude čím dál více Čechům vzdalovat a nájemní bydlení se stane novou normou, tak jak už to funguje například v jiných západních zemích. V nejbližší době totiž ceny nemovitostí klesat nebudou, téměř jednomyslně se na tom shodují ekonomové i realitní odborníci. Pokud bychom však dokázali vyřešit problém s velmi pomalým tempem schvalování nových staveb, mohli bychom se dočkat zlepšení v podobě zamrazení cen na jejich vrcholu, tvrdí David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

Ceny bytů a domů jsou uměle vyšponované do závratných výšin a jejich pád se očekávat nedá, shodují se experti. Vysoké ceny realit jsou zároveň jedním z hlavních tahounů zhoršující se inflace. Přestože jsou ceny nemovitostí důsledkem realitní bubliny, která ne a ne splasknout, lidé do nich stále ještě investují a využívají tak relativně nízkých sazeb u hypotečních úvěrů.

„V posledních letech existovala celá řada prognóz o tom, jak realitní bublina splaskne a ceny nemovitostí zažijí strmý pád. To se však nestalo, a naopak ceny za poslední roky pokračují v růstu. Nově  navíc zhruba o pětinu stouply i ceny pozemků. Teď už se snad nenajde nikdo, kdo by ukončení cenového boomu předpovídal. Jedním z hlavních problémů je velmi pomalé tempo schvalování nových staveb – zlepšení růstu bytové výstavby by mohlo být částečnou, i když velmi důležitou odpovědí na zastavení tohoto trendu,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Problém s předraženými nemovitostmi je třeba vnímat ve dvou rovinách. První je globální a souvisí s covidovou krizí. Celý svět zažil pandemický otřes a přímý důsledek pro trh s byty a domy byl vidět po celém světě. Druhá rovina je ryze lokálně specifická a to je právě pomalé tempo bytové výstavby.

„Tempo, s jakým vzniká nová zástavba, je důležitý faktor. Ukazuje se to třeba na americkém trhu, kde právě dochází k ochlazování realitního trhu a ceny začínají klesat. Je to dáno právě tím, že schvalovací procesy úřednického aparátu navázané na novou výstavbu jsou mnohem rychlejší a efektivnější. Pokud by se toto podařilo přenést i do našich podmínek, mohli bychom růst cen nemovitostí zastavit teď na jejich vrcholu,“ říká Novotný.

Příliš valný efekt nebude mít ani nový stavební zákon z dílny ministerstva pro místní rozvoj. Problém je totiž v legislativě a byrokratickém aparátu a to se žádnou novou komplexní úpravou zákona nezmění. Naopak, může to být ještě horší. Česká zkušenost je totiž taková, že nové právní úpravy jdou ruku v ruce se zesložitěním systému a vznikem dalších prodlev a lhůt, obzvláště v období, kdy si budou nové právní úpravy sedat a bude to trvat, než se hladce zajedou a přinesou první ovoce.

3 KOMENTÁŘE

  1. To bude strašné že budeme všichni bydlet jenom v nájmech, nechce se mi vůbec věřit že lidé dnes ani nedosáhnou na hypotéku. Je to opravdu strašný svět. Ale tak co si budeme nalhávat, ne všichni si to zaslouží. Znala jsem třeba i rodinu, která si na botník z https://www.finecase.cz/botniky/ musela vzít půjčku.. a ještě k tomu mimobankovní.

  2. S manželem jsme si koupili nedávno chatu u lesa, ale má to jednu jedinou nevýhodu a to, že je tu hodně vlhký pozemek na zahradě. Proto nám soused ukázal na své zahradě řešení a tou je zatravňovací dlažba, kterou pomohl i manželovi položit, takže máme krásnou příjezdovou cestu a zahradu okolo chaty.

  3. Kdybych věděla dříve, že existují i takové firmy, které nás chtějí jenom obrat o prostředky, tak bych si realitní kancelář najmula ihned. Dříve jsem lidem také více důvěřovala, ale poté, co se nás jedna firma v práci pokusila sedřít z kůže, jsem mnohem více obezřetnější. Lidé neví co by pro peníze udělali.. Hrozná doba

KOMENTOVAT ČLÁNEK

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

spot_imgspot_img

Už jste četli ?

spot_img