Pátek - 18 října - 2024

Nejnovější

Bytová designérka radí: K lepšímu spánku dopomůže minimalisticky zařízená ložnice

Nemusíte nutně věřit v sílu feng shui, abyste věděli, že se na kvalitě spánku podepisuje například i to, jak máte zařízenou ložnici. Zapomeňte však na komplikované poučky a rady, pro tuto část domu obecně platí, že méně je někdy více. Jak si zařídit ložnici, ve které se vám bude spát jedna báseň?

Předně je nutné si říct, že ložnice by měla mít i jiný účel jen v těch nejnutnějších případech. Právě to je ale podle bytové designérky Anke Glut jedním z nejčastějších problémů, se kterým se u svých klientů setkává. „V ložnici se odpočívá. Jak však víme, odpočinek je v dnešní době podceňován, a tak mnohým tato místnost slouží i k jiným účelům. Často vídám ložnici jako skladiště všeho nepotřebného a nezřídka si tu také lidé zřizují pracovnu, o to více nyní v době, kdy se tolik rozšířil home office. Chápu však, že v některých bytech to kvůli dispozicím prostě nejde vyřešit jinak a pak je na každém z nás, jak dokážeme prostor využít,“ vysvětluje Anke. Ta zároveň dodává, že hlavní myšlenkou v ložnici je co nejméně předmětů do prostoru, čisté linky, světlé barvy, jednoduchost. „Ač může někdo upřednostňovat styl venkovský, vintage nebo je zatížen na nejrůznější dekorace a veselé barvy, v ložnici je dobré tyto touhy udržet na uzdě. Vybavte tuto místnost po vzoru minimalismu jen tím nejnutnějším,“ říká Anke Glut.

Světlé barvy

Říká se, že nás barvy v interiéru dokážou zčásti ovlivňovat a některé barvy se k odpočinku vyloženě nehodí. Které to jsou? „Barvy v ložnici jsou velké téma a často od klientů slýchám, že nechtějí červenou, oranžovou, fialovou, zelenou apod. Více než o barvě, je to spíše o sytosti a když použijeme v kombinaci s krémovou, champagne nebo bílou například světlé odstíny fialové, dosáhneme i tak velmi harmonického vzhledu. Obecně však platí, že se do ložnice spíše hodí neutrální barvy a jejich kombinace. Své využití zde najdou jemné tóny bílé, krémové či hnědě. Při malování pak zapomeňte na složité obrazce a vzory a snažte se vymalovat co nejjednodušeji. To znamená, zvolte si, která barva bude vedlejší, a tou vymalujte například jednu celou zeď nebo prostor kolem okna či dveří. Nevymýšlejte zbytečně složité kreace,“ dodává Anke Glut.

Funkční nábytek

Rušivým elementem v ložnici může být i nábytek. Ten by, budeme-li se držet minimalismu, měl být jednoduše zpracován, z kvalitních materiálů a měl by být především funkční. Teoreticky byste tak v ložnici neměli mít kus nábytku, který vám k něčemu neposlouží. „Do ložnice patří postel, noční stolky a skříně, případně komoda. Většinou tu však není prostor pro nejrůznější odkládací stolečky nebo jiné kusy nábytku, které neplní žádnou funkci. Ruku v ruce s tím pak jde i to, že sem nepatří žádné divoké dekorace. Pokud však trváte na nějakém designovém prvku, zaměřte se na obrazy nebo osvětlení,“ říká Anke. Co se osvětlení týče, to by mělo být alespoň dvouúrovňové a vedle hlavního osvětlení se zde uplatní i menší lampičky. I hlavní osvětlení je však dobré vybírat takové, které lze ztlumit podle potřeby.

A jak řešit, když potřebujete ložnici částečně využít i jako prostor pro uložení ne tolik využívaných věcí? „Vždy lze zakomponovat úložný prostor třeba do podlahy, kterou můžeme pod postelí vyvýšit nebo je možné vybudovat podhledy a nejméně nákladnou možností je i dostatek skříní. Zde by však doporučovala obrátit se na designéra, který navrhne, jak by měl kompletní nábytek vypadat. Věřím, že s trochou citu lze ložnici uzpůsobit pro potřeby každého z nás tak, aby byla zároveň funkční, minimalistická a vhodná pro odpočinek,“ uzavírá interiérová designérka Anke Glut.

1 komentář

  1. Zajímalo by mne jak by třeba takový bytová designérka reagovala na to, kdyby zjistila, že lidé mají i takové obyčejné dřevěné krabičky na čaj. Přijde mně, že plno těch umělců a designérů prostě nedokáže pochopit normální realitu a všechno chce mít speciální. Tak banální téma přitom..

KOMENTOVAT ČLÁNEK

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

spot_imgspot_img

Už jste četli ?

spot_img